Friday, January 3, 2014

RESEPI KEK BATIK





KEK BATIK
ANTARA BAHAN YANG DIPERLUKAN IALAH
1 packet milo (packet yang paling kecik pun dah cukup)
1 tin susu cair (saya guna jenama carnation jek)
1 buku buttercup (nak guna setengah butter jek)
gula (secukup rasa)
1 biji telur ayam
serbuk koko
biskut marie (guna perisa original, bukan perisa koko)



first - cairkan setengah daripada butter dalam periuk. jangan gunakan majerin pulak eyh. kang berminyak pulak tak pasal2 kek batik korang tu. hehehe




kedua - lepas dah cair butter tu terus masukkan telur 1 biji yang sudah dipukul, susu cair 1 tin dan juga gula dalam periuk. then kalau boleh jangan berhenti kacau bahan2 tu semua ok.
 



ketiga - tak lama lepas tu masukkan milo dan jugak sedikit serbuk koko. kuantiti milo tu bergantung kepada warna adunan tadi. serbuk koko jangan letak banyak nanti pahit hehehe. kacau bahan2 tu semua sampai pekat macam gambar atas ni.



keempat - kalau dah pekat terus tutup api dapur dan masukkan separuh biskut marie dan kacau sehingga sebati.



kelima - boleh masukkan ke dalam loyang. then kena mampat2 kan. kalau still ade ruang and milo tu still banyak lagi, tambahkan biskut marie atasnya dan mampatkan sekali lagi. dapat bayangkan tak? dan kemudian bolehlah masukkan dalam peti sejuk untuk keraskan sikit. (peringatan : jangan terlalu banyak letak biskut marie, nnt keras tak best)
 


ni lah rupa Kek Batik (^_^)v apabila sudah keras dan setelah dikeluarkan dari peti sejuk. so, u olls boleh potong cantik2 and hidangkan.



sedia untuk santapan petang =)

SELAMAT MENCUBA!


No comments:

Post a Comment